Русия е увеличила добива на петрол през март до нови рекордни нива

Руското петролно производство е достигнало през март поредното си най-високо равнище за постсъветския период, осигурявайки и по-висок износ. Увеличението на експорта е допринесло за още по-голямо насищане на световния пазар, което поддържа цените на петрола ниски и ощетява руската икономика, отбелязва агенция Ройтерс.

Големите производителите от Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), ръководени от Саудитска Арабия, решиха да запазят пазарния си дял, като заявиха, че ще намалят добива с цел вдигане на цените, само ако и други – като Русия – направят същото.

Това обаче изглежда не оказва влияние върху намеренията на Москва и петролната надпревара продължава. Двата руски държавни енергийни гиганта „Газпром“ и „Роснефт“ са извели руския петролен добив на рекордно високото равнище от 10,71 млн. барела дневно, сочат публикувани в четвъртък данни на Министерството на енергетиката. Това е над декемврийския максимум от 10,67 милиона барела на ден.

Общо през март добивът на петрол (включително и газов кондензат) е нараснал с 1,3% до 45,275 млн. тона. Износът се е повишил с 2%.

През първото тримесечие добивът на петрол в Русия се е увеличил с 1,1% до 131,5 млн. тона, а износът е нараснал със 7,3% до 59,5 млн. тона. Това съобщи централното диспечерско управление на топливно-енергийния комплекс. Преработката на петрол в руските рафинерии през тримесечието е намаляла с 1% до 70,426 млн. тона, включително с 3,3% до 23,676 млн. тона през март, предава агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Износът на руски петрол се е увеличил през първото тримесечие със 7,3 на сто до 59,5 тона, а през март – със 7,5% до 20,4 млн. тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *