Русия инвестира 1 млрд. долара за подкрепа на диамантения сектор

Общият обем на финансовата подкрепа на руската държава за сектора по добив на диаманти тази година трябва да достигне общо 30-35 млрд. рубли (около 1 млрд. долара). Това е заявил днес руският премиер Владимир Путин при откриването на нов подземен рудник за добив на диаманти в автономната република Якутия, съобщават руски медии.
Почти целият добив на диаманти в Русия се извършва от компанията „Алроса“, която е една от най-големите в света в сектора и сега извършва годишно около 25% от световния добив на скъпоценни камъни. Контролният пакет акции в компанията принадлежи на руската държавата, 32% е на държавните власти на Якутия и 8% – на общини в автономната република.
Посочената сума от около 1 млрд. долара практически е четири пъти по-голяма от първоначално предвидената за подпомагане на добива на диаманти в Русия и практически ще се използва за закупуване на скъпоценни камъни от т. нар. Държавен фонд.
Причината за увеличението на държавната помощ, по думите на Путин, е „създалата се сложна конюнктура за отрасъла в условията на икономическа криза, а добивът на диаманти носи сериозни приходи на централния бюджет и на Якутия“. Путин е добавил, че след кризата разчетите са търсенето на диаманти сериозно да нарасне.
Въпросният нов рудник, който се въвежда в експлоатация 1 година предсрочно, първоначално ще обработва около 150-200 хил. т руда годишно, а през 2012 г. ще достигне пълния си капацитет от 1 млн. т руда годишно. Предвижданията са новото находище на диаманти да се използва близо 50 години.
По думите на шефа на „Алроса“ сега има проблем с реализацията на диаманти в световен мащаб. Например за тази година разчетите сочат понижаване на продажбите на най-голямата в света компания за добив на диаманти De Beers2,5 пъти, а на „Алроса“ – 3 пъти.
Ръководителят на „Алроса“ е посочил, че световните запаси от скъпоценни камъни сега се оценяват на около 836 млрд. долара, като от тях на Русия се падат 17% от тази сума, т.е. 75 млрд. долара.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *