Русия и Иран преговорят за цената на петрола

Днес в Иран пристига руският министър на енергетиката Александър Новак за преговори с Техеран за стабилизирането на нефтения пазар и уеднаквяването на политиката на замразяването на цените на петрола на ОПЕК и Иран, съобщи БНР от Москва. Посещението на Новак трябва да се възприема като част от световната енергийна дипломация, която все по-често заменя традиционната дипломация.

Новак обяви, че в Техеран ще се срещне с министъра на петрола и неговия колега по търговско-икономическите отношения. Преди месец Москва за първи път участва в провелата се в катарската столица Доха среща на министрите от държавите членки на ОПЕК. Тогава бе постигнато предварително споразумение за започване на процес на замразяването на добива на петрол, което доведе до връщането на цените на черното злато в приемливи нива.

На срещата в Доха иранският министър на петрола Бижан Намдан Занган обяви, че Техеран ще приеме всяко решение на колегите си от ОПЕК, но изненадващо преди дни той заяви, че Иран ще обсъди замразяването на цените на петрола едва когато страната му започне да добива дневно по 4 млн. тона нефт.

Русия, която през последните месеци развива много сериозни отношения с Иран, следи действията на Техеран в сферата на енергетика, където двете държави са конкуренти.

Посещението на Александър Новак в Техеран се следи внимателно от Кремъл и руския енергиен бизнес, защото Москва се надява да успее да подготви и организира в края на седмицата на 20 март среща на върха на енергийните министри на страните от ОПЕК, а мисията в Техеран на министър Новак е важен тест дали може да се постига консенсус между страните – производителки на петрол на световният пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *