Русия и Китай на път да елиминират долара

Газовата сделка между Китай и Русия засенчи едно друго важно споразумение – за премахването на долара в двустранните търговски отношения. Ето някои акцента от него.

Огромната газова сделка между Китай и Русия привлече вниманието на целия свят. И има защо: 38 млрд. кубични метра руска газ годишно ще бъде купувана от китайците. Но има и друго – когато бъдат построени газопроводите между двете страни, нищо не пречи да се увеличи и обемът по тях.

Този договор изключително много сближава икономически двете страни. От западните медии обаче като че ли остана незабелязано едно друго споразумение, което Владимир Путин подписа при визитата си в Китай и което би могло да доведе до сериозни промени в световната икономика. Путин и Си Дзинпин сложиха подписите си под общо 49 документа, сред които и един, който елиминира долара в руско-китайските търговски отношения. Той предвижда двустранните икономически отношения да се уреждат в юани или рубли, а не в международната валута.

Дълго време двете съседки използваха именно долара, защото китайците не вярваха много на руската рубла, а руснаците не искаха китайския юан. Но това се променя: стоките от двете страни няма да бъде повече смятани в американската валута.

Китайските политици отдавна се опитват да направят така, че не просто да включат валутата си в международната търговия, но и да я направят една от големите в света. В страните от централна Азия тя вече е спечелила голямо значение. Дори и с някои арабски страни Китай успява да сключи споразумения, според които да плаща директно в юани сделките за доставка на петролни продукти.

Китайската политика за превръщането на юана в силна валута върви с пълна сила, но доларът все още не е усетил колебание. Все още едва 1.62 процента от световната търговия се случва в юани. С новото споразумение между Русия и Китай обаче този процента бавно, но сигурно ще нараства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *