Русия и Китай подписаха договор за валутен суап за $25 млрд.

Руската централна банка се договори с Китай за обмяна на рубли и юани, подписвайки договор за валутен суап с Народната банка на Китай, предаде Reuters от Москва. Това стана по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в руската столица.

На свой ред Централната банка на Китай уточни, че споразумението е за обща сума от 150 млрд. юана ($25 млрд.) или 815 млрд. рубли и ще действа три година с възможност за автоматичното му продължение.

След споразумението Руската централна банка планира да предложи суапови сделки юани-рубли, за да облекчи разплащането на търговския стокообмен. Китай вече има сключени подобни договори за валутен суап с Южна Корея за 360 млрд. юана (около $58 млрд.) и с Хонконг за 400 млрд. юана (около $65 млрд.).

По време на посещението на китайската делегация в Москва Китайската държавна външнотърговска банка подписа споразумение за увеличаване на финансирането за три руски банки – ВТБ, Внешекономбанк (VEB) и Земеделската банка на Русия. И трите банки попаднаха в списъка от санкции на САЩ и ЕС, с което се ограничава тяхното участие на международните капиталови пазари.

Споразумението между ВТБ и Китайската държавна външнотърговска банка предвижда предоставяне на кредитна линия в юани или в рубли на еквивалентната сума до $2 млрд. за финансиране на вносната продукция от Китай, съобщи втората по големина руска банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *