Русия и С. Арабия постигнаха съгласие за добива на петрол

Русия и Саудитска Арабия в самия край на форума на Г-20 в Китай направиха съвместно заявление, което преследва стабилизиране цените на петрола на световните пазари.В клаузите на документа не се предвижда замразяване на добивите на нефт, но Москва все пак е готова да актуализира предишни предложения по този въпрос, заяви  руският енергиен министър Александър Новак. Неговото мнение е, че  цената от 50 до 60 долара за барел би била справедлива както за производителите,  така и за потребителите.
Документът бе подписан от Александър Новак и неговия саудитски колега Халед бен Абдел Азиз ал Фалех. Темата за замразяването на добива на черното злато доведе до объркване в руските медии, които цитираха министър Новак, че е предложил този ход, но яснота внесе саудитският министър, който обяви, че според страната му пазара не се нуждае от замразяване на добива на петрола, а от по-добра кооридинация.
Москва все пак е готова да предложи замразяване на добива на петрол през летния и есенния период, уточни министър Новак.  Това според него може да продължи и шест месеца.
Медиите в Русия оценяват подписания документ като исторически, като добавят, че никой не е очаквал Русия и Саудитска Арабия да се договорят за по-стабилни нива на черното злато на световния пазар и осигуряване на устойчивост на нивата на инвестициите в дългосрочен план. Президентът Владимир Путин обяви след срещата в Хуачжоу, че днешната цена на петрола напълно отговаря на руските очаквания и интереси.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *