Русия и Украйна гарантираха, че ще доставят петрол за Европа

© Снимка:BGNES

Русия и Украйна заявиха, че ще гарантират доставките на петрол за Европа по тръбопровода „Дружба”. В началото на седмицата Москва за първи път използва системата за ранно предупреждение, за да информира ЕС че е възможен срив на петролния транзит към Чехия, Словакия и Унгария.
Москва и Киев правят днес всичко възможно за да разсеят опасенията на ЕС, че се задава поредната енергийна криза, но този път не газова, а петролна. Руският вицепремиер Игор Сечин, който отговаря за енергийния сектор, заяви, че на започналите по искане на Украйна преговори за промяна на условията за транзит и двете страни са възприели гъвкав подход, за да не допуснат разногласията да застрашат енергийните потоци. В Киев смятат, че преговорите може и да завършат до края на годината, но дори това да не стане, обещават да гарантират доставките на руски петрол за Европа. Междувременно днес руският премиерът Владимир Путин обвини Украйна, че злоупотребява с положението ,за да иска ценови отстъпки.
„Ние сме готови да доставяме, ние имаме договори. Но ако някой злоупотребява с положението си на транзитираща страна, то ние какво можем да направим”, попита риторично руският премиер. По думите му, решение е да се разнообразяват маршрутите, към което и ще се стреми Русия, както при доставките на газ, така и на петрол за Европа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *