Русия, Китай и Япония бягат от долара

Британският вестник „Индипендънт“ излиза със статия на първа страница, посветена на „края на долара“ като средство за разплащане в петролната търговия. Кореспондентът на вестника за Близкия изток Робърт Фиск пише, че са се водили тайни преговори между страните от Персийския залив и Китай, Русия, Япония и Франция за спиране на използването на долара като разплащателна единица в петролната търговия и замяната му с валутна кошница, включваща японската йена, китайския юан, еврото, златото и нова единна валута на нациите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, в който влизат Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар.

Според „Индипендънт“ вече са се провели тайни срещи между финансови министри и управители на централни банки на Русия, Китай, Япония и Бразилия за разработване на новата разплащателна схема. Най-голям ентусиазъм към тази инициатива проявява Китай, не на последно място поради огромния си търговски обем със страните от Близкия изток, отбелязва вестникът. Във връзка с това изданието предупреждава за опасността от „бъдеща икономическа война между Китай и САЩ за близкоизточния нефт“. Според китайски финансови източници президентът Барак Обама в момента е твърде зает да подобрява икономиката на САЩ, за да отделя време на подобен преход от долара към валутна кошница, който засега се планира да се случи до 2018 г., отбелязва вестникът.

В края на миналия месец Иран обяви, че резервите му в чуждестранна валута занапред ще бъдат в евро, а не в долари. Банкерите естествено помнят какво се случи с последния близкоизточен петролен производител, който реши да продава петрола петрола си в евро вместо в долари. Няколко месеца след като Саддам Хюсеин обяви това свое решение американците и британците окупираха Ирак, отбелязва „Индипендънт“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *