Русия може да стане най-големият в света производител и износител на пшеница

В резултат на изключително големия  урожай тази година Русия е на път да стане за пръв път най-големият в света производител и износител на пшеница и да измести Евросъюза и САЩ. За това алармира  „Файненшъл Таймс“. Според прогнозата страната може да продаде на външните пазари близо 30 милиона тона пшеница и така да изпревари всичките си конкуренти, подчертава вестникът. Очаква се тази година от полетата да бъдат прибрани около 70 милиона тона зърно.

Черноморският регион, където Русия е най-големият износител, винаги е имал голяма тежест на международния пазар на пшеницата. Сега значението му продължава да нараства, тъй като много африкански държави и страните от Персийския залив се отказват от американските и австралийските доставки на зърно, допълва изданието.

Освен от високия добив Русия е облагодетелствана и от по-ниските разходи по превоза. Конкурентите на Русия сега са в незавидно положение и заради това че Евросъюзът, който бе лидер в експорта на пшеница миналата година, изостана много заради резкия спад на обемите на добив във Франция.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *