Русия не прави подаръци

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Първо кредит от Русия,
а после и от МВФ?

Украйна се нуждае от пари след като през 2009 бе налегната от 15-процентова рецесия и бюджетният дефицит погълна над пет процента от БВП. Сега Русия се явява един вид „спасител в беда“, но за добро или за лошо?

Закъсалата за пари Украйна получи от Русия на бърза ръка кредит в размер на два милиарда долара. Банкови представители заявиха пред украинската осведомителна агенция Униан, че кредитът е за срок от шест месеца при лихва от 6,7 процента и че погасителният срок може да бъде удължаван три пъти. Говорителят на предоставилата кредита руска банка VTB не пожела да коментира транзакцията. От правителствени кръгове в Киев бе съобщено, че с тези пари щели да бъдат запълнени бюджетни дупки, докато страната не постигне с Международния валутен фонд споразумение за по-нататъшна финансова помощ.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Москва не отпуска кредити току-така
Русиявинаги иска нещо в замяна
В Украйна обаче се множат опасенията, че зависимостта на страната от Русия ще продължи да се засилва. Не само опозицията, също и експерти споделят тези опасения.“Русия не отпуска кредити току-така. В замяна те биха могли да поискат много“, подчертава Владимир Дубровски, главен икономист в изследователския институт „Case Ukraine“.
Откактона парламентарните избори през февруари Виктор Янукович отряза квитанцията на прозападното оранжево ръководство, Украйна се приближава по-силно към Русия.
Украйна- остра нужда от пари
Преговорите с МВФвероятно ще бъдат продължени на 21-ви този месец. МВФ естествено е недоволен от проекта дефицитът в украинския бюджет да бъде намаляван със само един процент годишно, както и от това, че дълговете на Украйна достигнаха 40 процента от брутния вътрешен продукт. „Кредитът от МВФ ще принуди Украйнада прави строгиикономии“, смята Дубровски. „А руският кредите щекотлива тема, тъй катобива обвързван с Янукович“, казва той. „Едно друго, ново правителство“, отбелязва още главният икономист на украинския изследователски институт „Case Ukraine“, „сигурно не би се придържало към тъмни споразумения, поради което Русия вероятно ще засилва своето политическо влияние, за да държи Янукович на власт.“

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *