Русия ни натиска за 40% по-скъп газ

Хардлайнерите в Кремъл се опитват да втвърдят преговорите, от това ще загубим $1,1 млрд.

Русия няма намерение да създава газов суперкартел и така да шантажира потребителите на руски енергоносители. Това съобщи Интерфакс, цитирайки източник от Кремъл. Русия активно реализира тезата за енергийната сигурност, посочва източникът. Според него Москва е също толкова зависима от своите партньори, колкото и те от нея, и няма за цел да им диктува своята воля.

Вчера Грузия отказа новите по-високи цени за доставка на руски газ. Няма да плащаме двойно по 230 долара за 1000 куб. м, обяви президентът Михаил Саакашвили.

Русия ни натиска за 40% увеличение на цените на природния газ от 1 януари. „Газпром“ е поставил ултимативни искания на България, съобщи агенция Фокус, цитирайки участник в преговорите от руска страна. Предложението е за изравняване на цените на газа, който получаваме като бартер за транзита, с тези за нашия пазар. Ако това стане, цената за потребителите ще нарасне с 40% от 1 януари 2007 г., заявил източникът.

В момента България потребява 3 млрд. куб. м газ. 1,3 млрд. от тях получаваме на бартер срещу транзита на гориво за Турция, Гърция и Македония на цена 82,5 долара за 1000 куб. м. Останалото плащаме на международни пазарни цени, които са около 360 долара. Руското предложение означава България да плаща всичките 3 млрд. куб. м. по международна цена. А Русия да ни даде общо $430 млн. до приключване на договора през 2010 г. за транзитираните 15,5 млрд. куб. м годишно. Простата сметка показва, че от операцията България ще загуби над 1,1 млрд. долара. Сумата е достатъчна за изграждане на нов газопровод по сушата от Русия до Балканите или Централна Европа.

Според източника отказът на българската страна да приеме тези условия е предизвикал изказванията на представители на „Газпром“ от миналата седмица, че руският монополист смята да втвърди позицията си в преговорите. Официално такова предложение не е постъпвало в „Булгаргаз“, заявиха от икономическото министерство. Според запознати обаче е възможно с информацията за увеличение Москва да ни тества дали сме готови да отстъпим. В самото дружество „Газпром“ върви борба на лобита – по-меко и по-твърдо, относно позицията към България. Вероятно хардлайнерите от газовия гигант разпространяват информациите за исканото поскъпване. Преди повече от месец и половина България е изпратила свое контрапредложение за промяна на договора, което съдържа по-изгодни за страната ни условия. На него обаче и досега няма отговор, обясниха за „Стандарт“ източници, близки до преговорите. Същевременно днес и утре в Атина се провежда среща на Трансбалканската система за пренос на природен газ от Русия. В нея ще участват представители на „Газпром“ и „Булгаргаз“, както и на газовите компании на останалите държави от региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *