Русия ни предлага € 3 млрд. инвестиции

Русия е готова да инвестира над 3 млрд. евро в развитието на базовата транспортна инфраструктура по Черно море и река Дунав, за която ЕС не ни отпуска почти никакви средства. Това стана ясно след срещaта на членове на Българо-руската търговско-промишлена палата с премиера Пламен Орешарски и министрите на транспорта и икономиката Данаил Папазов и Драгомир Стойнев. Един от проектите, в които ще бъдат вложени част от средствата, е цялостна модернизация на пристанище Варна, включително и преместване на терминал „Изток“ в канала. Изграждане на автомобилна и жп магистрала между Варна и Русе, довършване на „Хемус“ и модернизация на линията Варна – Горна Оряховица – София са други проекти, в които иска да влага Русия. Това съобщи Георги Минчев, зам.-председател на управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата.
Предложението е било отправено неотдавна директно към транспортния министър Данаил Папазов. То е от Андриан Валентинович Синебок, собственик на Азовския морски порт и на групата компании „С“, научи „Стандарт“. С него са били запознати и други членове на кабинета „Орешарски“, включително и самият премиер, твърдят осведомени от Българо-руската търговско-промишлена палата.
Предложението не е заради сегашните отношения между Русия и Украйна, обясниха от палатата. То е било отправено още преди около година и към кабинета „Борисов“, но е останало без отговор, посочиха запознати.
Освен това Русия предлага да инвестира и 12.5 млрд. евро за реиндустриализация на България. Предложението е в тясна връзка с проекта „Южен поток“, коментираха още бизнесмени. Инвестицията предвижда изграждане на заводи за преработка на част от природния газ, който ще минава по „Южен поток“, в азотни торове, спирт, полимери и други продукти на органичната химия. Това е огромен шанс и за възраждането на „Химко“, коментираха още от палатата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *