Русия няма да ни изплати компенсации за спирането на газа

Руската страна многократно е поднасяла извинения, че не е предупредила България за спирането на доставките на газ през януари. Въпреки това тя смята, че Украйна носи цялата отговорност и няма намерение да изплати компенсации на страната ни. Това каза в интервю за Дарик енергийният министър Петър Димитров. По думите му – почти всички срещи по време на посещението на премиера Сергей Станишев в Москва са започвали с извинения за причиненото безпокойство от спирането на синьо гориво. Въпреки това – доставките на газ отново могат да спрат, ако Украйна не изплати задълженията си.
”Руската страна е категорична, че цялата вина за кризата се носи от Украйна. Съвсем сериозно беше отправено предупреждение, че ако Украйна не осигури необходимия финансов ресурс, кризата може да се повтори в скоро време”, каза Димитров.
Енергийният министър Петър Димитров се завърна днес от Турция, където е договорено подписването на предпазно споразумение срещу евентуалното повторно спиране на доставките на газ. Димитров отпътува за Истанбул веднага след края на посещението на българската делегация в Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *