Русия няма да свива добива на петрол въпреки ниската цена

Русия обяви, че няма да намалява производството на петрол в опит да повиши цената на суровината и няма да иска от ОПЕК да съкращава своя добив, независимо че икономиката на страната е изправена пред значителни трудности, а рублата се срина до рекордно ниската стойност от 100 рубли за евро, съобщава „Ройтерс“.

„Ако намалим производството си, останалите страни ще увеличат своето и ще загубим пазарния си дял“, заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак пред журналисти на конференция в Доха. „Възнамеряваме да запазим плана за производството през 2014 г. без намаления или увеличения“, добави той.

Според Новак Русия – вторият най-голям износител на петрол в света след Саудитска Арабия – ще запази обемите на добива, независимо че няма гаранция, че цените няма да спаднат още по-ниско. „Никой не може да знае“, отговори Новак на въпрос къде според него ще се установи цената на петрола.

Министърът заяви, че руските петролни фирми на този етап не са променяли проектите, които в момента се изпълняват, но е възможно част от тях да бъдат замразени. „Оценяваме рисковете, добивът може да спадне заради ниските цени и решението на фирмите да спрат част от инвестиционните проекти“, каза той. „Русия не е страната, която увеличава предлагането на световния пазар… износът ни даже намалява леко заради растежа на вътрешното потребление“, добави Новак.

Цената на бенчмарковия сорт Brent днес спадна до 58.5 долара за барел, а на американския лек WTI – до 54.18 долара за барел. Това са най-ниските стойности от 2009 г. насам, а основната причина за поредния спад е съобщението на Обединените арабски емирства, че ОПЕК няма да бърза да свива добива в опит да възпре кризата на пазара.

Цената на петрола намаля почти наполовина от юни насам, като основната причина за това е спадът на търсенето на световно равнище заради по-ниският от очаквания растеж на най-големите икономики, съчетан с увеличаване на предлагането вследствие на шистовия добив в САЩ и увеличението на производството на редица по-малки играчи извън ОПЕК.

Тази седмица лидерът на петролния картел за поред път заяви, че ОПЕК няма да свива квотите за добив в опит да задържи падането на цената. В момента страните от ОПЕК произвеждат по средно 30.6 милиона барела на ден, при все че квотата е 30 милиона барела.

След срещата на картела минали месец част от представителите на ОПЕК намекнаха, че е възможно съдействие със страни извън организацията, например Русия, с цел балансиране на петролния пазар.

Русия обаче още тогава обяви, че няма да намалява производството дори и цената да падне под 60 долара за барел – много под цената от 100 долара, от които страната се нуждае, за да балансира бюджета си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *