Русия опрости 32 млрд. долара дълг на Куба

Русия опрости 90% от дълга на Куба. Президентът Владимир Путин е подписал закона, който ратифицира споразумението за отписване на 32 млрд. долара от дълга на Куба към Русия, съобщава БТВ.

Според споразумението, сключено в Москва на 25 октомври 2013 г., общият размер на дълга на Куба към Русия е около 35,2 млрд. долара.

По-рано руският министър на финансите Сергей Сторчак поясни, че половината от тези задължения са от лихви, начислени по главницата на кредити, отпуснати през 70-те и 80-те години.

„Сумата обхваща и задължения на Куба по редица проекти, финансирани чрез държавни кредити на бившия Съветски съюз, които така и не са били завършени“, допълни министърът.

Споразумението предвижда да бъдат отписани 90% или 32 млрд. долара от дълга, а останалите 10% да бъдат погасени за 10 години на 20 равни шестмесечни вноски. Първото плащане трябва да бъде извършено на 25 октомври 2014 г., а последното – на 25 април 2024 г.

Плащанията по погасяването на дълга ще бъдат начислявани по специална доларова сметка, открита от руската Внешекономбанк в Националната банка на Куба. Предвижда се средствата да бъдат използвани за финансиране на инвестиционни проекти на кубинска територия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *