Русия планира 750 млрд. долара за нови оръжейни системи

Русия ще инвестира през следващите 10 години около 750 милиарда долара за създаването на нови оръжейни системи. Според президента Дмитрий Медведев, програмата за модернизация трябва да стане основен източник на иновации в страната.
Комисията по модернизация, създадена по инициатива на президента Медведев, обяви програма, която предвижда щедро финансиране за да може Русия отново да произвежда съвременни оръжия.
Държавният глава днес остро критикува отбранителната индустрия, която според него предлагала високотехнологични оръжия в ограничени серии и се занимавала основно с модернизирането на разработки от съветско време. За да бъде пречупена тази тенденция, Медведев предложи създаването по американски образец на отделна структура, която да отговаря за иновациите във военно-промишления комплекс.
За да разсее опасенията, че усилията за модернизиране на Русия се насочват единствено към нуждите на отбраната, военният министър Анатолий Сердюков заяви, че над 70 % от военните технологии могат да се прилагат в гражданската индустрия.
Междувременно началникът на генералния щаб на армията Николай Макаров сложи точка на спора има ли право Русия да достави на Иран зенитни комплекси С-300, като заяви че ракетите безусловно попадат под ударите на санкциите на ООН.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *