Русия подари ново полицейско куче на Франция

Русия подари на Франция кученце немска овчарка, което да замени убитото от терористи френско полицейско куче Дизел.

Русия връчи на Франция кученце немска овчарка в знак на солидарност след смъртта на куче от специалните части на френската полиция в акция срещу терористи в Сен Дени на 18 ноември след парижките атентати от 13 ноември, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Седемгодишната белгийска овчарка Дизел загина при щурмана квартира, където се укриваха извършители на парижките атентати.“Тя пое взривната вълна от експлозиви на терористка-камикадзе и спаси живота на човешките си колеги“, заяви на тържествена церемония в посолството на Франция в Москва руският заместник-външен министър Игор Зубов, който подчерта, че атентатите в Париж са потресли целия свят.

„В Русия полицейските кучета са обичани не само от полицаите, а и от обикновените граждани“ и връчването на това кученце на френската полиция се приема от руснаците „катосимвол на единството на двата ни народав непримиримата борба с тероризма“, заяви Зубов.
Той връчи кученцето на френския посланик в Русия Жан-Морис Рипер.

„За мен е голяма чест да ви посрещна в посолството на Франция“, заяви Рипер на церемонията, на която присъствахаруски и френски военни. Той увери, че кученцето на име Добриня еочаквано с ентусиазъм в Парижи всичко е подготвено за посрещането му.

Кученцето обаче ще остане в Русия докато приключи карантинният му период, който трае от един до три месеца, уточни Зубов.“Това е едно от най-добрите ни кученца, то е едро, силно, чистоплътно и много симпатично“, каза той.

Руската полиция е търсела за кученцето име, започващо с „Д“ в памет на Дизел. То е кръстено на популярния рускибогатир Добриня Никитич, „който олицетворява силата, доблестта и грижата за ближните“, обясни Зубов.

„Майка му е куче-следотърсач, а баща му е обучен да издирва взривни вещества, така че има добри корени. Надяваме се, че то дълги години ще стои на стража във вашата страна“, каза Зубов на Рипер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *