Русия пусна газа през Украйна

Русия възобнови днес доставките на газ за Европа, след като бе постигнато споразумение занаблюдение на транзита на рускигазпрез Украйна, съобщиагенция ДПА, позовавайки се наГазпром.

В10:00 часа московско време (9:00 часа българско време) компанията е подала по газопровода към Украйна 76,6 млн. куб. м газ, според Итар-Тасс.

Според експерти обаче ще бъдат необходими до три дни, за да може синьото гориво от Сибир да достигне Европа.

Украинската Укртрансгаз е получила от Газпром известие, че в 10:00 часа московско време руската компания възобновява доставките за Европа. „Това е само част от необходимия обем и пробно транзитиране“, уточнява Укртрансгаз.

Според Нафтогаз Украйна за транспортирането на газ от източната до западната граница на Украйна са необходими 36 часа, а в момента, след спирането на транзита в началото на годината, в украинските газопроводи има около 1 млрд. куб. м газ. „Тръбите не са празни, в тях има газ, което отговаря на технологичните норми“, са допълнилиот компаниите.

От Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, чев Булгаргаз е получено потвърждение от Балканския диспечерски център, че в станцията Суджа на руско-украинската граница е започнало подаването на руски газ. Подаваното количество е 3 млн. куб. метра в час, се казва в съобщението на МИЕ. Подаваните количества се насочват в южното направление на газопреносната мрежа – за Балканския полуостров.

От руско-молдовската компания Молдовагаз пък заявиха, че Молдова ще възобнови транзита на руски газ за Балканите според споразумението си с Газпром на 15 януари. „Подаването ще започне 36 часа, след като днес Русия поднови доставките“, посочват от компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *