Русия разшири хранителното ембарго за още 5 държави

Русия добави Албания, Черна гора, Лихтенщайн и Исландия към списъка със страни, от които забранява вноса на храни в отговор на западните санкции, свързани с украинската криза, съобщи премиерът Дмитрий Медведев.

Русия също така ще забрани вноса на определени храни от Украйна от 2016 година, но при определени условия.

„Що се отнася за Украйна, забраната ще влезе в сила, ако Киев започне да изпълнява подписания през юни договор за асоцииране с Европейския съюз“, обясни премиерът Медведев на правителственото заседание и уточни, че Москав дава на Киев срок до 1 януари 2016 г. да разреши този въпрос.

На министрите Медведев е казал още, че след тази дата, ако не се постигне споразумение с Киев с посредничестовото на ЕС, ембаргото ще влезе в сила и за Украйна.

ТАСС припомня, че президентът Владимир Путин е подписал указ на 6 август 2014 г., с който се въвеждат ответни санкции срещу Запада. Ден по-късно на 7 август същата година, правителството веднага забрани вноса на говеждо и свинско месо, плодове и зеленчуци, месо от птици и риба, масло, мляка и млечни продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. На 24 юни ембаргото срещу тези дстрани беше продължено до 5 август 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *