Русия се готви за 10-годишна криза

По думите на първия вицепремиер Игор Шувалов, Русия ще живее в условията на криза в продължение на 10 години. Много предприемачи вече успяха да се настроят към сложните условия и преразгледаха своите стратегии за развигие. Повечето бизнесмени, анкетирани от руското издание „Ведомости“, казват, че продължават започнатите проекти, но практически всички са замразили новите.

Най-лошото вече е минало, надява се министърът на икономическото развигие Алексей Улюкаев и макар икономиката да се е оказала в нокдаун, вече идва на себе си. Точно на противоположното мнение е управляващият финансово-икономическата политика първи вицепремиер Игор Шувалов. Той смята, че кризата тепърва предстои и ще продължи 10 години.

През 2015г.икономическият спад ще се усили на фона на ускоряващата се инфлация: в средата на годината тя може да достигне почти 20% – нещо невиждано от 2000 г. насам. Прогнозата е и за снижение на реалните доходи на населението за пръв път от 1990 г. – с около 5-10 на сто. Девалвацията, ставките по кредитите и, преди всичко, общата неопределеност на ситуацията и перспективите водат до спад в инвестициите и намаляване на промишленото производство. Предприятията започват да уволняват персонал, а безработицата расте.

Държавата ще помогне на големите компании, малките и средните са застрашение от вълна от банкрути, но също така кризата ще доведе и до социални проблеми, прогнозира главният икономист на ФГ БКС Владимир Тихомиров.

За населението и предприятията ще става още по-трудно да обслужват кредитите си, докато в същото време портфейлът лоши кредити на банките ще се увеличава. Темповете на прираст в депозитите още ще се забавят. Централната банка едва ли ще може да се откаже от нови мащабни вливания на ликвидност в банковата система, тъй като това ще доведе до фалити на банки и съпровождащата ги паника. Ако цените на нефта не започнат да растат, властите може да се окажат пред дилема – или да удържат инфлацията, или да спасяват банките.

Декемврийската валутна криза и продължаващият спад в цените на нефта наложиха преразглеждане на прогнозата за Русия – спадът през 2015 г. ще е по-силен, отколкото се очакваше. Официалната оценка Росстат ще представи през февруари. През следващите три четиримесечия спадът ще се задълбочава, а през 2015 г., като цяло, руската икономика ще се свие с 3,5%, посочва Bloomberg. Нещо повече – всички тези прогнози са при положение, че на Русия няма да бъдат налагани нови санкции.

Според проучване на Reuters, аналитиците допускат максимален спад от 7,9%, или средно с 3,6%. Януарската прогноза на ЕБРР е за спад до4,8% и повече, ако цената на нефта продължи да пада, цитира Reuters главния икономист на ЕБРР Ханс Петер Ланкес. Ако нефтът продължи да поевтинява, ще поевтинява и рублата, смятат аналитиците от „Ренессанс капитал“: при средногодишна цена на нефта от $40 за барел, курсът на рублата спрямо долара ще падне до72руб., при $30- до87руб., а спадът на брутния вътрешен продукт при това положение ще възлезе почти на 9%.

През 2014г.рублата поевтиня два пъти спрямо долара, форсирайки инфлационния шок. През декември инфлацията стигна ново дъно за последните 16 години. Тя ще продължи да се ускорява още 5-8 месеца, като през август ще достигне пик от 18 на сто, смята Тихомирол. Очаква се към края на годината нивата да бъдат 14,5 на сто.

Според оценките на Barclays, пикът в ръста на цените ще е 16-17%и се очаква да настъпи през март-април. Аналитиците не изключват и сценарий за по-голям скок в цените, на фона на бецпрецедентната девалвация в курса на рублата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *