Русия се присъедини към Световната търговска организация

 
Заключителното заседание на работната група на Световната търговска организация се проведе на 10 ноември 2011 г. в Женева и на него беше одобрен пакетът документи за влизане не Русия в СТО. Окончателно въпросът бе решен на министерска конференция на СТО в Женева на 16 декември 2011 г., където присъединяването на Русия към организацията получи единодушно одобрение.
През юли 2012 г. протоколът за присъединяване бе одобрен от двете камари на руския парламент и на 21 юли закон бе подписан от президента Владимир Путин.
Световната търговска организация е международна организация с цел да координира либерализацията на международната търговия. Тя е наследник на основаното през 1947 година Общо споразумение за митата и търговията (ГАТТ).
Международната организация се занимава с регулирането на търговията между своите членове, като създава обща рамка за договарянето на търговски споразумения и за разрешаването на спорове чрез принуждаване на членовете на организацията към спазване на приетите от тях споразумения.
В СТО членуват 156 държави, които реализират над 97% от международната търговия в света, както и 30 наблюдатели, повечето от които се опитват да станат пълноправни членове.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *