Русия спира бизнес и туризъм с Турция.

Руснаците да се откажат от ваканциите в Турция, а пътническите полети между двете страни да спрат. За това призоваха властите в Москва, след като руски боен самолет бе свален на границата със Сирия вчера. СУ-24 бе поразен с ракети от турски изтребители F-16. Москва и Анкара спорят дали това е станало в турско небе или над Сирия.

„Станалото е удар с нож в гърба от съучастници на терористи“, заяви президентът Путин. И се закани да не остави инцидента без последствия. „Не става дума за военно отмъщение“, уточниха по-късно от Кремъл. НАТО и Пентагонът се опитаха да успокоят духовете. За повече хладен разум призоваха от Брюксел. Турция да забрави за бизнес и туризъм с Русия, коментираха експерти.

Турция свали вчера сутринта руски боен самолет Су-24 в граничен район със Сирия. Това хвърли двете страни в тежък конфликт.

Анкара твърди, че изтребителят е нарушил въздушното й пространство и поиска спешни консултации в НАТО, докато Москва заяви, че самолетът е свален над Сирия. Останките от сваления Су са паднали върху палатков лагер в село Ямади в Латакия, където са настанени туркмени. Това са етнически турци, които воюват в Сирия срещу Башар Асад с подкрепата на Турция. Съдбата на двамата катапултирали пилоти до последно не беше ясна. Говорителят на сирийската бунтовническа група Десета крайбрежна бригада Джабир Ахмад съобщи, че нейни бойци са убили и двамата летци във въздуха. Ройтерс пусна видео, на което се вижда как мъж, за когото се твърди, че е единият от пилотите, лежи неподвижно и е тежко ранен. Бунтовници се приближават към него и се чуват думите „руски пилот“ и „Бог е велик“. Руски медии твърдят, че пилотът се казва Сергей Румянцев и е от Челябинск.

По-късно бе огласена версия, че летците са живи и турските власти се опитват да ги освободят от плен.

Това е първият инцидент от 60 години насам, в който страна членка на НАТО сваля руски или съветски военен самолет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *