Русия спря петролните доставки за Беларус

Москва, Русия /КРОСС/ Русия спря петролните доставки за Беларус след провала на преговорите за доставка и транзит през 2010 година, съобщи Ройтерс. Според руски енергийни компании това няма да засегне транзитът на руски нефт до страните от Европейския съюз.
Представители на най-големите руски петролни компании заявиха, че суровият петрол не се внася в Беларус от 1 януари. Двете белоруски рафинерии Нафтан и Мозур имали достатъчно нефтени запаси, за да работят още една седмица и разполагали с около 450 000 тона суров петрол. По-голямата част от петрола, който се преработва в тях обаче, се изнася за западноевропейските страни, и малка част остава за национална консумация.

Според руските компании Беларус е заплашила да вдигне транзитните такси за руските нефтени доставки за Полша и Германия до 45 долара за тон. Това е опасно за енергийните търговци, тъй като Полша и Германия могат да се откажат от оскъпения руския нефт и да потърсят други източници.
Европейските лидери за пореден път обвиниха Кремъл в използването на енергийните ресурси като инструмент за сплашване на Беларус и Украйна. Москва се защити като обясни, че постепенно се опитва въведе пазарни цели след като в продължение на години е снабдявала двете бивши съветски страни с много евтини енергийни ресурси.

Една пета от руския газ за Европа, както и огромни количества петрол, минават през Украйна и Беларус. Дневно през Бералус преминават 400 000 барела гориво пред нефтопровода “Дружба“, най-големият в света по дължина и капацитет.
Германия и Полша следят с повишено внимание руско-белоруския спор. През тръбата на “Дружба“ Германия задоволява 15 процента от енергийните си нужди, докато за Полша цифрата е доста по-голяма – 75 процента.Очаква се преговорите да бъдат възобновени след почивните дни, които обаче за Русия продължават до 11 януари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *