Русия строи нов космодрум

Русия ще построи нов космодрум на стойност 810 млн. долара като част от усилията си да защити своя дял на все по-конкурентния пазар на космическите полети, заяви премиерът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Както и по времето на Съветския съюз, в момента Русия има доминираща роля в световната космическа промишленост.
През миналата година тя извърши 37% от всички изстрелвания на космически апарати по света. Тя обаче е изправена пред засилваща се конкуренция от страна на Европа, Азия и САЩ, докато пазарът на космическите полети все повече се комерсиализира.
Космодрумът Восточний ще бъде изграден в Амурската област в Далечния изток до три години.
„Надявам се, че Восточний ще стане първият руски космодрум с цивилно приложение и че ще гарантира пълната независимост на космическата ни дейност“, заяви Путин на среща с представители на космическата промишленост.

 
Новото съоръжение ще конкурира космодрума Байконур в Казахстан, след като бъде отворено за безпилотни полети през 2015 г. и за полети на хора през 2018 г.
Русия плаща наем от 115 млн. долара годишно на Казахстан за Байконур, след като Съветският съюз се разпадна през 1991 г. Договорът за наем изтича през 2050 г.
Новият космодрум ще обслужва всички видове космическа дейност на Русия, включително полети на космонавти, транспортни ракети, а в бъдеще и на мисии по други планети.
Руският пилотиран кораб „Съюз“ и товарният кораб „Прогрес“ са основната работна сила на Международната космическа станция, след като през 2003 г. американската совалка „Колумбия“ се разпадна при навлизане в атмосферата.
За последно американска управлявана от хора совалка трябва да замине за станцията догодина.  

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *