Русия трупа все повече златни резерви

Апетитът към злато на Русия е нараснал още повече през миналия месец, като страната е увеличила златните си резерви с най-големия обем от поне март насам, съобщава Bloomberg.

Страната е повишила запасите си до 42,4 млн. унции от 41,4 млн. унции през юли, заяви централната банка в петък. Закупеното количество е почти колкото 30,5-те метрични тона, които Русия купи през март, най-големият обем за предишните шест месеца.

Русия, шестият най-голям притежател на злато в свето, е увеличила повече от три пъти запасите си от 2005 г. насам, сочат данни на Международния валутен фонд. Страната продължава да купува кюлчета злато, дори в момент, в който международните санкции в следствие на конфликта в Украйна и спадът на цените на петрола допринесоха за срива на рублата. Цената на златото в руски рубли скочи с 60% през последната година.

„Русия трупа резерви от доста дълго време основно по политически причини“, казва Ейдриан Аш, ръководител на проучванията в BullionVault. „Това показва, че търсенето на злато от развиващия се пазар остава силно, което се оказва благоприятно“.

Русия е добавила около 13 тона злато през юли и 24 тона през предишния месец. Китай, Казахстан, Украйна и Беларус са сред другите страни, които са натрупали най-много злато.

Златото с незабавна доставка е поевтиняло с 3,7% през тази година до 1140,70 долара за тройунция в Лондон. Цените вероятно ще отбележат спад за трета поредна година. Федералният резерв се доближава все повече до повишаване на лихвените проценти, което намалява привлекателността на ценния метал, тъй като той не изплаща лихви за разлика от други конкурентни активи.

Златото все още представлява голяма част от резервите на много централни банки, десетилетия, след като спряха да го ползват за гаранция на банкнотите. Страните в цял свят увеличават резервите си през последните години, което е в противовес на 2-те десетилетия на продажба след края на 80-те години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *