Русия ще възприеме биткойна през 2018 г.

Правителството на Русия разглежда възможността да приеме биткоин (bitcoin) и други цифрови валути като финансов инструмент през следващата година, съобщи Блумбърг, позовавайки се на официални източници.

„Държавата трябва да знае във всеки един момент кой се намира от двете страни на финансовия иск. Ако има сделка, хората трябва да разбират от кого купуват и на кого продават, точно като при банковите операции”, казва Алексей Мойсеев, зам.-министър на финансите.

По правило, биткойн не се регулира от правителствата, най-вече защото това е почти невъзможно. Криптовалутата обаче се наблюдава внимателно в някои страни, тъй като може да се използва за пране на пари и други престъпни дейности. В Китай, една от най-големите площадки за търговия с биткойн, трите най-големи борси наскоро наложиха мораториум върху всички тегления, тъй като централната банка издаде нови насоки за използване на виртуалната валута.

Очаква се Централната банка на Русия скоро да добави нов инструмент в своя арсенал за проследяване на транзакците с криптовалута. Банката се бори с прането на пари и в последните години стотици кредитори загубиха своите лицензи.

Фалшиви сделки и заеми се сключват в цяла Русия в опит да се прехвърлят пари в чужбина. Усилията на централната банка доведоха до намаляване наполовина на изтичащите пари през 2016 г., като се посочва сумата от 771 млн. долара.

Признаването на криптовалутата ще даде възможност на банката да установи още по-голям контрол върху тези операции. Очаква се властите да вземат решение дали цифровите валути могат да се разглеждат като активи или парични средства (кеш) в следващите няколко месеца. Планът предвижда възможност за покупка на криптовалута през банкови сметки, като по този начин ще се знае кой колко валута има.

В последните години популярността на биткойн нараства. От началото на 2017 г. криптовалутата бележи страхотен растеж, достигайки текущата си стойност от $1215.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *