Русия ще либерализира валутната си търговия до 2007 година

До началото на 2007 година Русия напълно ще либерализира свободното движение на капитали и валутната си търговия, което ще направи рублата изцяло конвертируема, заяви днес руският финансов министър Алексей Кудрин.

Той добави, че през изминалата година страната е регистрирала стабилен растеж, като се е превърнала в една от най-предпочитаните за инвестиции дестинации.

Преките чуждестранни инвестиции в Русия са се запазили на ниво от 120 млрд. долара през изминалата година, като 25 млрд. от тях са били в промишлеността и 30 млрд. в транспортния и телекомуникационен отрасъл.

Като доказателство за стабилното развитие на руската икономика Кудрин посочи рекордното повишение на руския фондов индекс RTS, който през изминалата година е регистрирал ръст от 80%.

До нови рекордни стойности се повиши индексът в началото на годината, като през последните дни отбеляза известна корекция.

Днес индексът регистрира понижение от 0.4% до ниво от 1 310.14 пункта, като повечето от анализаторите приемат спада като корекция преди ново повишение.

Ръстът на RTS в голяма степен се предопределя от близките до рекордните си нива цени на петрола, който се търгува над 67 долара за барел.

Кудрин обеща приемането на нови административни мерки от страна на правителството с цел привличане на инвестиции в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *