Русия ще подкрепи газовия хъб, но само при съгласие на Евросъюза.

Русия е готова да подкрепи създаването на газов разпределителен център (така наречения хъб) у нас. „Ние сме заинтересувани. Единственото, което ни въздържа от по-сериозен оптимизъм е липсата на съгласувани документи с Европейската комисия. Така първият руски зам.-министър на правосъдието Сергей Герасимов коментира вчера темата за създаването на газов хъб у нас. Идеята за създаването на разпределителен център е била обсъдена на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество, която заседава два дни в София, за първи път от 5 г. насам.

По думите на Герасимов, ако София получи „да“ от ЕК, Русия ще „сътрудничи ефективно“. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изтъкна, че газовият хъб ще бъде предпоставка за сигурността на доставките на газ, както и за формирането на реален пазар. Създаването на разпределителния център обаче трябва да отговаря на изискванията на т.нар. Трети енергиен пакет на ЕК.

Тема на срещата е била и съдбата на спрения проект „Южен поток“. Според министър Петкова двете страни са обсъдили възможността акционерите в смесеното дружество да вземат решение за намаляване на разходите. Акционери в компанията „Южен поток -България“ с равни дялове са руската „Газпром“ и Българският енергиен холдинг. Призивът за икономии бе отправен от Петкова още преди близо година, но и досега няма решение на акционерите. През есента на миналата година се разбра, че 36-те служители в „Южен поток -България“ са получавали средно по 7696 лв. на месец през 2014 година. Отделно от това, през същата година от компанията са дали почти 40 млн. лева за покупка на земи, дълготрайни активи и разрешителни за преминаването на тръбата.

ОБЛЕКЧЕНИЯ

Герасимов даде заявка, че Русия би могла да пренасочи руски туристи от Турция към България. Икономическият министър Божидар Лукарски, от своя страна, съобщи, че те могат да бъдат насърчени с визови облекчения. Една от възможностите е издаването на безплатни визи за лица под 16 години. Обсъжда се и намаление на цената на визите според броя на туристите, които планират да дойдат на почивка. Засега не е ясно дали и кой вариант ще бъде избран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *