Руските валутни резерви паднаха до най-ниско ниво от май 2009 г.

Валутните резерви на Русия се свиха до най-ниското ниво от май 2009-а година след масирани интервенции от страна на Руската централна банка (РЦБ), целящи да отслабят здравия натиск върху рублата.

Според публикувани днес данни на РЦБ, нейните валутни резерви към 1-ви декември са се понижили до 373,66 млрд. долара – доста под резервите за 474,95 млрд. долара преди година. За последно валутните резерви на Русия бяха по-ниски преди повече от пет години (през май 2009-а година).

Резервите на Русия, натрупани в продължение на години на силен подем на петролните цени, се свиха значително през настоящата година, след като Централната банка използва големи обеми от своите доларови и резерви в евро, за да забави спада на рублата, подхранван от изтичането на капитали, падащите цени на петрола и Западните санкции спрямо Москва с оглед украинската криза.

Само през октомври РЦБ се наложи да интервенира в подкрепа на рублата, изразходвайки близо 30 млрд. долара от валутните си резерви, но това не се спря разпродажбата и обезценката на местната валута и принуди Централната банка в началото на ноември да въведе „свободен плаващ“ курс за рублата.

Международните резерви на Русия, които също така включват и златните резерви, са в размер на 418,88 млрд. долара към 1-ви декември – най-ниското ниво от октомври 2009 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *