Руските олигарси са загубили 300 млрд. долара

Загубите на състоятелните руски граждани във връзка с понижаването на цената на принадлежащите им ценни книжа в периода на финансовата криза са достигнали около 300 млрд. долара, се казва в доклад на Световната банка за икономиката на Русия.

Като цяло богатството за периода на спад на руския фондов пазар от 19 май до 7 ноември 2008 г. е намаляло с около 1 трлн. долара (около 84% от БВП на Русия за 2007 г./)

От тях примерно 700 млрд. долара са загубите на големите държавни петролни и газови компании и сродни с тях компании, а също така на представителите на средната класа, които са инвестирали в ценни книжа, съобщава БГНЕС.

Припомняме, че според изчисленията за октомври, загубите на руските милиардери – от алуминиевия магнат Олег Дерипаска до собственика на футболен клуб Челси Роман Абрамович -бяха оценявано на 230 млрд. долара от началото на годината.

Русия се сблъска с най-тежката икономическа криза от 1998 г. Световната кредитна криза, войната в Грузия и падащите цени на суровините накараха много инвеститори да се оттеглят.

Руският MICEX беше най-губещият индекс в региона през октомври с отрицателната доходност минус 68.41% от началото на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *