Руският банков сектор призова централната банка да понижи лихвите

Представители на руския банков сектор и депутати от Държавната Дума са се обърнали към Руската централна банка (РЦБ) с искане за намаляване на основния лихвен процент, възлизащ в момента на 17%, пише „Известия“.

Искането на банковата общност е за свиване на ставката още през този месец до 15% и в последствие постепенно до 10,5%, заяви заместник-председателят на Комитета по финансовите пазари към руския парламент и председател на Асоциацията на регионалните банки в Русия Анатолий Аксаков.

„Ситуацията в руския банков пазар е сериозен проблем. Въпреки известното стабилизиране на валутния пазар и очаквания приток на данъчни и бюджетни ресурси банките изпитват остър недостиг на ликвидност. Според банкери главоломно растящите лихвени проценти вече са стартирали процес на загуба на платежоспособност на дружествата. Банкери смятат, че запазването на сегашната ситуация ще доведе до вълна от фалити не само на кредитни институции, но и на редица предприятия и фирми“, отбеляза Аксаков в писмо до гуверньора на РЦБ Елвира Набиулина,

Аксаков отбеляза, че едно намаление с два процентни пункта в този момент ще бъде достатъчно. Той изрази мнение, че ако банките заемат средства от централната банка при лихва от 15%, след това те ще могат да отпускат заеми на фирми при годишна лихва от 18-20 на сто.

Според него при текущата лихва предприятията ще могат да заемат средства от банките при лихва от 30% годишно.

„Облекчаване на паричната политика може да има в случай на трайна тенденция за намаляване на инфлацията и инфлационните очаквания, както и липсата на ясни заплахи за финансовата стабилност“, посочиха в отговор от пресслужбата на регулатора.

В нощта на 16 декември 2014 г.РЦБ повиши рязко основния си лихвен процент с 6,5 процентни пункта до 17%. Ден по-късно институцията обяви и допълнителен проект от антикризисни мерки.

По време на ранната търговия в Москва в понеделник един щатски долар се разменя за малко над 62 рубли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *