Руски гиганти пробиха сред най-богатите фирми

Скъпият петрол напълно пререди списъка на 500-те най-могъщи компании

Лондон. Новата класация на 500-те най-могъщи световни компании се различава драстично от миналогодишния списък заради драстично поскъпналия петрол.

Класацията на вестник „Файненшъл таймс“ до голяма степен обяснява тенденциите на световната икономика.

„Дженеръл Електрик“ отстъпи първото място на „Ексон Мобайл“, а руският гигант „Газпром“ влезе в престижния топ 10, след като миналата година беше едва на 58-о място. ЛУКОЙЛ сега е на 76-о място, след като миналата година беше 186-и.

Тенденцията важи и за петролните фирми на други държави. Бразилският „Петробраз“ се изкачи от 113-о на 48-о място, а „Сауди Бейзик“ – от 22-ро на 15-о място.

Повечето автомобилни компании, които са непряко зависими от цената на петрола, отстъпват позиции. От класацията напълно отпаднаха два символа на Америка – концерните „Дженеръл Мотърс“ и „Форд“.

Отпадна и френският гигант „Пежо“. На последно 500-о място се закрепи италианската „Фиат“. Японските производители обаче запазиха добри позиции.

Сред най-бързите пробиви прави впечатление този на софтуерната фирма „Гугъл“, която скача с цели 219 места и от 279-о място вече е на 60-о. Не по-малко впечатляващи са скоковете напред на няколко банки, като бразилската „Брадиско“ и германската Комерцбанк.

Други банки обаче не са имали подобни успехи и са отпаднали от престижната класация. Такъв е случаят с „Банк Аустрия Кредитанщалт“.

Някои фирми стават жертва на нови технологии.

Сред най-големите провали е този на японската „Фуджи филм“, която се върна 139 места назад в класацията и сега е 453-а. Обяснението в случая е пробивът на дигиталната фотография.

Огромни отстъпления бележат и няколко компании, специализирани във фиксираната телефония, като „Суиском“, която губи 152 места. Тук обяснението е пробивът на мобилните оператори.

Сред известните в България марки голямо отстъпление има германската търговска верига МЕТРО, която отстъпва 126 места, както и американският производител на храни „Келог“, отстъпил 98 места.

Медийната империя на Берлускони „Медиасет“ е сред фирмите, печално напуснали класацията.

Георги Готев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *