Руски експерт: България е най-изгодна за инвестиции в имоти

България е едно от най-изгодните места в Европа за инвестиции в недвижими имоти, предвид съотношението цена-качество и годишния ръст на цените на имотите, смята руски експерт, цитиран от „РИА Новости“.
Патриция Леденева, директор на отдела за чуждестранни инвестиции в агенцията за недвижими имоти IntermarkSavills, казала по време на конференция в Москва, на тема „Инвестиционни възможности на българския пазар“, че страната ни е сред страните на Стария континент, осигуряващи най-добра възвръщаемост на вложенията.
„По българското черноморско крайбрежие, за 50-70 хил. евро, може да се купи отличен недвижим имот – качествен, с изградена инфраструктура, с охрана, обзавеждане и други удобства. Това е една чудесна инвестиционна възможност за запазване и дори увеличаване на вложенията, както за институционалните инвеститори, така и за обикновените граждани“, казва Леденева, цитирана от „РИА Новости“.
По думите й, най-привлекателна за инвестиране е Североизточна България, където се намира „големият и екологично чист“ град Варна, както и друг важен туристически център – Каварна. Експертът уточнява, че най-скъп по цени на квадратен метър, но и най-популярен сред курортите по нашето Черноморие е Златни пясъци (1172 долара за кв.м). Второ място по цени заема Св. Константин и Елена, където стойността на кв.м достига 1104 долара, а на трето място е Слънчев бряг с 1101 долара.
Представителката на IntermarkSavills припомня, че при покупка на недвижим имот в България стойността на оформянето на сделката и издаването на нотариален акт излиза до 3% от цената на имота.
Тя е изчислила, че комуналните разходи на година в България, на собственик на жилище, излизат около 150 евро; 200-400 евро се плащат за застраховка и около 10 евро на кв.м за обслужване имота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *