Руски енергийни шефове подават оставки заради чуждестранни собственици

Висшето ръководство на две руски енергийни компании, ОГК-4 и ОГК-5, закупени по-рано тази година от европейски инвеститори, подават оставки заради контрол граничещ с тормоз от страна на новите собственици, съобщава „Ройтерс“.
ОГК-4 бе закупена от германската фирма „E.ОN“ за 6 млрд. долара, а ОГК-5 стана собственост на италианската „Енел“ срещу 4 млрд. долара.
Според източници, близки до италианците, имало фундаментално разминаване относно степента на автономност, която мениджърските екипи могат да имат. От „Енел“ не били готови да дадат голяма свобода на действие на ръководителите от руска страна и затова последните напускали. От сключването на сделката за ОГК-4 през февруари, досега 20 хора на ръководни постове са подали оставка.
Макари по-малко драстично, подобно недоволство се чува и в други руски енергийни фирми, 20 от които са обект на продажба в започналата мащабна реформа на електроенергийния сектор в страната.
В ОГК-4 се оплакват от езикови бариери в комуникацията, както и от тежката необходимост оперативни решения да се координират с централата в Германия, което според служителите се отразява негативно на рентабилността на фирмата.За разлика от „Енел“, които все още отказват да коментират развитието на събитията, от „E.ОN“ официално заявиха, че са доволни от руските си мениджъри и продължават успешно да интегрират операциите си в русия с глобалната си дейност.
„Ройтерс“ цитира Александър Корнилов, старши анализатор в московската „Алфа Банк“, според когото е нормално да има смяна на ръководствата след влизането на новите собственици. Според него обаче, има липса на добре обучени висши кадри в сектора, което ще затрудни бързото запълване на овакантените длъжности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *