Руски компании се интересуват от нашата промишленост

Освен недвижимите имоти, руските компании вече имат интерес към инвестиции и в производство в България. Причината е възможността продукцията да се продава в рамките на общия европейски пазар след присъединяването на страната ни към съюза. Тази нова тенденция отбеляза премиерът Сергей Станишев, който участва в кръгла маса „България и Русия – перспективи за търговско-икономическите отношения“. Във форума участва президентът на Търговската промишлена палата на Русия и бивш премиер на Русия акад. Евгений Примаков.

Руските инвестиции в България са около 300 млн. долара, от които половината са в „Нефтохим“, припомни Станишев. Българският премиер открои сред двустранните проекти – изграждането на газопровода „Южен поток“, в който участват и Италия и Гърция. Сергей Станишев каза, че с включването на България в този проект страната ще може да стане енергиен център на Балканите.

Евгений Примаков посочи, че Русия е на второ място след Германия в списъка на търговските партньори на страната ни. По думите му това не е лошо, но има и резерви за развитие. Той отбеляза, че Русия ще залага на иновационното развитие и в тази връзка двете страни биха могли да си партнират.

Един от приоритетите на българското правителство е да се търсят максимални възможности за по-балансиран търговски обмен между страната ни и Русия, каза още Сергей Станишев и припомни, че отрицателното търговско салдо на България за една година е достигнало 3,7 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *