Руски фирми се готвят да заменят долара с юан

Руски фирми се подготвят да сключват договори в китайски юани и други азиатски валутни, съобщи агенция „Интерфакс“, позовавайки се на „Файненшъл таймс“. Причината за това са притесненията, че санкциите срещу Русия, наложени от Запада, могат да засегнат и доларовите пазари.

„През последните няколко седмици на пазарите се наблюдава засилен интерес към употреба на юани и други азиатски валути и откриване на сметки в Азия от страна на големи руски фирми“, заяви изпълнителният директор на Дойче банк за Русия Павел Теплухин. Според него това не е краткосрочно явление, а продължителна тенденция.

„Русия определено се опитва да се отърси от своята зависимост долара, това е напълно разумна реакция“, коментира директор на друга голяма европейска банка. Той посочи, че зависимостта на Русия от долара увеличава нестабилността на икономиката по време на кризи. „Ние нямаме причина да водим търговията с Япония в долари“, добави той.

Намерението да се увеличи употребата на азиатски валути е доказателство за опитите на Русия да се преориентира към азиатските пазари. Причина за това е напрежението в отношенията с европейските партньори в резултат на кризата в Украйна. Санкциите, в резултат на които американските и европейските банки намалиха обема на кредитната си дейност в Руската федерация, карат руските фирми да търсят алтернативи, които да зависят по-малко от западните финансови пазари.

В края на миналата седмица директорът на „Газпром нефт“ Александър Дюков съобщи, че фирмата му е подписала допълни споразумения по договорите си, които да позволят ползването на сметки в евро. По-рано той заяви, че много от партньорите на фирмата се съгласили договорите им да бъдат прехвърлени в евро или юани.

В края на май президентът на банка ВТБ Андрей Костин на среща с президента Владимир Путин заяви, че една от основните задачи на банката е увеличение на употребата на валути, различни от долари. Той добави, че преди всичко има предвид употреба на рубли и юани. На икономически форум в Санкт Петербург банкерът заяви, че Русия трябва да диверсифицира валутния риск, понеже съвременнатафинансова система се е превърнала в „инструмент на политически натиск“.

„Не казвам, че трябва напълно да прекратим употребата на долари. Няма никаква видима причина обаче сделките ни с Китай да се разплащат през Ню Йорк. Това е дългосрочна, но напълно изпълнима задача – да започнем да водим сметките си за външноикономическите дейности в най-подходящите за географските особености валути“, каза Костин.

След анексирането на Крим западните банки започнаха да изискват условия за незабавно погасяване на кредити, в случай че взелите заем лица или фирми станат обект на санкции, което доведе до значително намаляване на обемите на отпусканите от тях кредити в Русия.

Санкциите ускориха и изграждането на руска национална разплащателна система, тъй като няколко големи западни разплащателни фирми отказаха да оперират на територията на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *