Руското ембарго е проблем не само за България

Руското ембарго е проблем както за България, така и за целия Европейски съюз. Това заяви Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните при откриването на втория фермерски пазар в столицата. Той изрази надежда, че проблемите няма да се задълбочават, а ще отидат към решаване.

Преди два дни постоянните представители на страните от Европейския съюз решиха икономическите санкции срещу Русия да бъдат удължени с 6 месеца до края на януари. В отговор на това руският министър на икономиката Алексей Улюкаев заяви, че Москва може да не въведе нови санкции, но най-вероятно ще удължи хранителното ембарго.

Зам.-министър Костов отбеляза, че не може да направи точни калкулации какви загуби регистрират производителите на череши заради руското ембарго. Причината е, че директните договори за износ към Русия са малко на брой.

„Още повече, че тазгодишната реколта от череши е много добра и даже и времето беше добро, докато миналогодишната беше доста по-спорна като качество и количество, откъдето и броят на договорите не е голям“, заяви още доц. Костов.

„Разговарях с част от производителите и разбрах, че пласмент за качествената стока директно няма. Няма проблем за пласмента, реализира се на добра цена“, каза той, цитиран от „Фокус“.

По думите му, проблем са по-старите сортове, които са по-малко популярни, макар че според него те са по-вкусни, но те са по-малко продуктивни, по-дребни, по-малко трайни.

„Разбрах, че с тях има проблем и изкупната им цена е ниска, но все пак няма залежала продукция“, добави още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *