Руснаците край морето ги посрещат както преди повече от век – с хляб и сол

Заради световната икономическа криза потокът руски туристи към повечето страни от Евросъюза е намалял с близо 40 на сто. България, обаче, е изключение, информира националната телевизия. По данни на консулството ни в Москва, за първото полугодие на тази година в Русия са издадени с над 20 процента повече български визи в сравнение със същия период за миналата година.

Хилядите собственици на недвижими имоти у нас се възползват от правото си и кандидатстват за едногодишни и тригодишни визи. Затова и броят на издадените тази година визи на индивидуални туристи е с почти 15 000 повече от миналата година, обяснява консулът ни в Москва Николай Панайотов.
100-хилядната българска виза в Русия беше издадена в средата на юли, почти с месец по-рано в сравнение с предишните години. Документите се обработват по-бързо. Даже е отбелязан рекорд – 2663 визи за един работен ден.
Един от големите туроператори отбелязва като плюс това, че много хотели по Черноморието ни са намалили цените.
Сериозен дъмпинг на пазара, обаче, прави Турция. Едноседмично пътуване от Русия до Турция в момента варира между 250 и 300 долара в хотел олинклузив, което е сериозен удар по възможностите да увеличим туристическия поток, коментират туроператори.

Заради кризата туроператорите се готвят за по-тежка следваща година. А консулството ни в Москва се готви и за Шенген. То вече е оборудвано с бронирана стая за интервюта и с техника за снемаме на отпечатъци. Камери следят дали се натрупват опашки. Но миналогодишното напрежение заради тях остава само неприятен спомен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *