Руснаците отказаха ТЕЦ “Варна”

Руснаците отказаха ТЕЦ “Варна”

Сделката бе одобрена и спряна за броени часове

Руснаците се отказаха от ТЕЦ „Варна“. Това те съобщиха с писмо вчера следобед в Агенцията за приватизация. Часове по-рано Надзорният съвет на АП одобри проектодоговора за продажбата на централата. Провалът идва точно 8 месеца след като РАО „Единна енергийна система“ бе избрана за купувач. При отварянето на офертите на 9 май м. г. руският гигант предложи 389,7 млн. евро за 100% от ТЕЦ „Варна“. Още тогава дойдоха коментари, че офертата е доста по-висока от очакванията.

За да компенсират високата цена, купувачите се опитаха да наложат по-изгодни за себе си условия за продажба на ток. Те дори настояваха три пъти да се повиши цената за разполагаеми мощности, която НЕК плаща на ТЕЦ-а. В момента тя е 4,80 лв. за мвтч, а те са настояли за 15 лв. Условието обаче не бе прието от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Сделката се проточи и заради решението на Комисията за защита на конкуренцията, че РАО може да купи само една централа у нас. Руснаците бяха избрани за купувач и на „Топлофикация-Русе“, за която предложиха 118 млн. евро. В момента АП обжалва решението на КЗК. По искане на РАО държавата прекрати договор със „Сименс“ за модернизация на блокове от ТЕЦ-а и ще плаща неустойки.

От месеци чиновници шушукат, че сделката е под сериозна въпросителна. След отказа на руснаците АП вероятно ще им задържи внесения за участие в конкурса депозит от 3 млн. евро.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *