Руснаци изпрали 1 млрд. EUR през България и Естония

Руснаци са изпрали около 1 млрд. EUR през България и Естония, пише естонският бизнес всекидневник Ariapev. В една от най-големите схеми за пране на пари в Източна Европа са участвали къщата за финансови услуги Tavid и Nordea Pank, твърди изданието.
На 10 декември 2007 г. Tavid получава 45 млн. естонски крони (2.9 млн. EUR) в банковата си сметка в Nordea Pank от Stern Treid. Един от собствениците на компанията е Юри Касянов, който е разследван в страната ни за участие в схеми за пране на пари. Компанията му е подписала договор за финансови услуги с Tavid, според който обменното бюро трябва да получи над 200 млн. крони (12.8 млн. EUR).
Това не е първият път, в който Tavid е замесена в скандал за пране на пари. Компании на руския гражданин Диимитрий Абрамкин, арестуван в България през 2008 г., също е са подписвали договори с обменното бюро. Една от тях – Optima Ka – е прехвърлила няколко милиарда крони от Русия през Тавид.
Според експерти естонските финансови къщи са популярни сред руските престъпни среди за препиране на пари, тъй като паричните транзакции в страната с по-евтини в сравнение с Русия. Според информацията, събрана от Aripaev, три компании са отворили сметки в българска банка преди повече от две години. Те подписват фиктивни споразумения една с друга, свързани най-вече с търговски инструменти, и препират милиарди крони през сметките си. Парите най-вероятно са дошли от Русия и са били върнати там малко след легализирането им. След това те минават през Естония и след това пак се връщат в Русия.
На 30 ноември 2007 г. Юри Касянов, гражданин на Руската федерация, и притежава Stern Treid, подписва договор за финансови услуги с Tavid. Според данните за финансовите транзакции по сделката, Stern Trade е превела на няколко пъти пари на Tavid по сметка в Nordea Pank. В няколко случая прехвърлената сума е била над 40 млн. крони (2.6 млн. EUR). За 4 месеца Tavid е получила над 200 млн. крони (12.8 млн. EUR).
Самата Stern Trade е регистрирана в САЩ, но е прекратила дейността си през 2006 г. Българското й подразделение обаче сключва няколко фиктивни сделки няколко години след това.
През ноември 2007 г. компанията Eksikon, собственост на руския бизнесмен Юри Чепурнях подписва договор с 2 други фирми – S-Clothing и Appliances – за продажбата на часовници в естонската столица Талин. В последствие Eksikon получава няколко трансфера от Stern Treid в рамките на договора. Самата Eksikon е основана в Естония през 1996 г. и е реализирала няколко милиона крони продажби, най-вече в Русия. Касянов и Черпунях са приятели и преди година са ловили заедно риба в Естония, твърди Aripaev.
Трансферите към Тавид спират през пролетта на 2007 г., когато в България е арестувана Елизабет Елена фон Месинг и асистента й Диимитрий Абрамкин, които са били свързани с престъпления в особено големи размери. Парите се раздвижват отново през 2008 г., но по нова схема, най-вероятно заради ареста на Абрамкин. Те вече минават през Tempo HN, компания, притежава от българина Христо Мушев, който се занимава с търговия на инструменти. Той превежда пари на Briersoft Investments, която прехвърля средствата в банкова сметка в Sampo Pank в Естония.
И двете схеми за пране на пари вече са в съда, но като отделни дела.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *