Руснаци предлагат реактори за “Белене”

Офертите за втора атомна се подават до 1 февруари

Два нови реактора за АЕЦ „Белене“ предлага да достави „Атомстройекспорт“. Това е един от вариантите, предложени от руската компания, за изграждането на централата ни. Той бе обявен от Владимир Пиригин, директор на управление за строителство на нови атомни централи в чужбина на „Атомстройекспорт“, пред „Дойче веле“. Руснаците предлагат усъвършенстван реактор тип В-466 с експлоатационен ресурс 60 години. Сега на площадката в „Белене“ се намира реактор ВВЕР 1000, произведен в Чехия. Той има срок на експлоатация 40 г., обяснява Пиригин. Вторият вариант в руската оферта е да се доизгради сегашният блок с модернизирано управление, след което да бъде изграден втори блок тип В-466.

Срокът за подаване на офертите за изграждане на „Белене“ изтича в 12,00 ч на 1 февруари. Освен руснаците, които участват в консорциум с „Фраматом“, кандидат да изгражда Втора атомна е и чешкият консорциум „Шкода алианс“, включващ американската Сити банк и италианската „Уникредито“.

Офертата на руснаците е 40 хил. страници и общо тежи 3,5 тона, разкриха преди месец от компанията. Тя предвижда още в „Белене“ да се изгради т. нар. пасивна система за безопасност, която сработва автоматично в случай на аварийна ситуация.

Ако чешкият консорциум победи, той ще има нужда от сътрудничеството с руските ядрени компании, тъй като проектът „Белене“ е руски, доставената реакторна установка също е руска, коментира още Пиригин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *