Руснаци пръснаха $600 млн. за два дни

GSM с 2000 диаманта за1,3 млн. долара остана в Москва

Богаташите купуват яхти самолети и расови коне

Само за уикенда руските богаташи пръснаха $600 млн. на Панаира на милионерите в Москва, пише впечатлен от прахосничеството журналист на „Таймс“. Почти 40 000 посетиха четиридневното изложение, на което се предлагаха единствено безумно скъпи предмети. Например GSM модел на Goldvish с инкрустирани 2000 диаманта за $1,3 млн. или суперавтомобил Bugatti Veyron, развиващ до 400 км/ч за $1,8 млн.

Директорът продажби на GSM Goldvich Илгар Рустамов разказва, че в света има само 3 модела с инкрустирани 2000 диаманта и един от тях вече е продаден в Русия. „Има голям интерес. Тези, които имат пари, желаят да бъдат различни и да демонстрират своето превъзходство“, казва той. Дистрибуторът на „Бугати Вейрон“ съобщи, че една от тези невероятни коли е продадена в Русия, но отказа да съобщи името на собственика. На панаира се предлагат спортни коне по за $1 млн., частни самолети, яхти, миниподводница за 60 000 евро, германски креват за 80 000 евро, роял от платина, клавиатура с диаманти и т.н. Хеликоптери, чиито цени варират между $500 000 и $2 млн., вървят като топъл хляб. Маркетинг мениджърът Aнна Шелгумова разказва, че за 2 години са продадени 82 бройки. Продажбите обаче можели да скочат, ако се промени законът и се позволи да се лети над Москва. Вече много постройки имали площадки за кацане на хеликоптери, допълва Шелгумова.

Хит на панаира са и имотите, включително и остров в Панама, продаден за $25 млн. Къщите в богаташкия квартал „Рубльовка“ вървят от $3,5 млн. до $8 млн. Търсят се и новите апартаменти в района Москва-Сити, който още се строи и неговите небостъргачи ще бъдат най-високите сгради в Европа.

Какво би казал за всичко това Сталин, зачудиха се медиите. И шеговито си отговориха, че би използвал с удоволствие бързото „Бугати Вейрон“ за нападение срещу противника по време на Втората световна война, но доста би се подвуомил защо му са на един телефон диаманти. И в заключение би национализирал богатствата на тези милионери, които очевидно не знаят за какво точно да хабят парите си. Защото днес в Русия на грубата приватизация, къпеща се в нефтени пари, цари такова разточителство, пред което царете с техните яйца на Фаберже изглеждат като скромни зубрачи.

Богатите руснаци притежават боинги, подземни басейни в Найтсбридж и Болтънс и т.н., но не и изграден стил, отбелязват наблюдатели. В Русия наричат тази нова класа „празногарси“, защото, за да демонстрират богатството, могат да си сложат диаманти и на велосипедите.

Става дума за 88 000 милионери и 33 милиардери, според последните статистики. Израснали от нищото, те търсят стил на всяка цена. Затова не жалеха парите си на изложението в Москва.

Основателят на този панаир на чудесата Ив Жират казва: „Руснаците са най-големите прахосници в света. Заедно с арабския руският пазар е в топ три на луксозния пазар“. Това е вторият панаир, проведен в Русия. Преди милионери са се търсели в Амстердам, Кан и Шанхай. Тази година в Москва числото на посетителите и участниците се увеличило в сравнение с миналата година, когато 22 000 направиха покупки за $500 млн. Наемът на щанд от 10 кв. м струва 8000 евро, но това е нищо в сравнение с приходите от продажбите. И накрая сред всички, хвърлени за прищявки пари, организаторите събраха $3 млн. за тежкоболни деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *