Ръководителите на страните от ЕС се събират в Брюксел

Дискусиите им по плана на Ангела Меркел и Никола Саркози ще започнат на работна вечеря и ще продължат и в петък. В края на последния работен ден се очаква и обсъждане на нашето присъединяване към Шенген, предаде кореспонденът на БНР в Брюксел Диана Чепишева:
Наред с различията по въпроса какво трябва да бъде направено в Еврозоната, има и разнобой на мнения как точно трябва да бъде направено. Към днешна дата се очертават няколко основни стабилизиращи мерки, а именно: в конституциите на страните-членки да влезе „златно правило” за балансирани бюджети; санкциите при свръхдефицит да са автоматични; Еврокомисията да може да налага бюджетни корекции, както и европейския спасителен фонд да има повече пари и повече гъвкавост.
Френският президент Никола Саркози иска това да стане чрез нов договор, или както той го нарича – основаване отново на Европейския Съюз. Германският канцлер Ангела Меркел предпочита промени в Лисабонския договор. Председателят на Европейския Съвет Херман ван Ромпой има контрапредложение. Според него, всичко това може да стане далеч по-бързо и лесно с промени в протоколи към договора, за да се избегне дългата и тегава процедура на конвенти и референдуми. Отворена остава и опцията новите фискални правила да залегнат в отделни междуправителствени споразумения.
Въпреки заявленията, че всеки ще е добре дошъл в бъдещия фискален съюз, е ясно, че той се прави само за Еврозоната, и това извежда на дневен ред и другия проблем – Европа на две скорости.
Прогнозите са за тежки и продължителни преговори по тези теми. След дискусиите се предвиждат и разговори за разширяването на ЕС, а после – и за приемането на България и Румъния в Шенген, като тук решения не се очакват. Целта е да се поддържа натиска върху Холандия, обясниха от Европейския съвет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *