Ръководството на АЕЦ Козлодуй продължава да се бори за блокове 3 и 4

Продължаваме да се борим за блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй, тъй като атомната централа осигурява над 45 процента от общото ни електропрозводство, а България покрива 90 процента от аварийния недостиг в Балканския регион от електроенергия, каза изпълнителният директор на централата Иван Иванов в интервю за БТА, публикувано от Dnes.bg.

Спирането на блокове 3 и 4 би довело до напрежение в региона, коментира той. Ние сме балансьор, който Европа би трябвало да отчете, като преразгледа позицията си тези блокове, допълни Иванов. Изпълнителният директор предлага спирането на блоковете да остави възможността отделен реактор да бъде включван отново, в случай на необходимост.

Той посочи, че преди две години, заради критичен спад на нивото на река Дунав, АЕЦ Черна вода в Румъния е нарушила нормалния ритъм на работа и това е наложило недостигът от електричество в северната ни съседка да бъде компенсиран с мощностите на българската АЕЦ.

Подобна ситуация се е получила и по време на олимпиадата през 2004 г. в Гърция, когато заради повишената консумация на електроенергия, централата в Козлодуй е изнасяла ток за Македония, Косово, Албания, Сърбия.

Иванов заяви, че ръководството на централата ще се опита да запази специалистите си. По неговите думи тези хора са подготвени да експлоатират и АЕЦ Белене.

Ръководството на централата ще настоява за по-високи цени, на които държавата купува електроенергия от АЕЦ, каза Иванов. От 1 октомври, според него, те са намалени. Тези цени са несправедливи и икономически необосновани, и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да ги преразгледа, коментира той. Директорът уточни, че е сезирал за това министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, както и че е завел съдебен иск.

Иванов изрази очакване през следващата година квотата за свободна продажба на електроенергия да бъде повишена. Нормативната база предполага на привилигировани потребители да се продават едва 5 процента от произведената електроенергия, а останалите 95 процента са предвидени за НЕК, поясни той.

Очакванията са за 2006 г. АЕЦ да има право да разполага с квота от 10 процента за свободно договаряне, което ще я подготви за 2007 г, когато енергийният пазар ще бъде напълно либерализиран, допълни Иван Иванов.

Тази сутрин министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви пред bTV, че настояванията за преотваряне на Глава „Енергетика“ от договора за присъединяването ни към Евросъюза са вредни за България.

Според него желанието да се запазят III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“ не бива да поставя под въпрос членството на България в Европейския съюз.

По повод на изразяваното обществено недоволство от действията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Овчаров посочи, че не може да си позволи каквато и да било намеса върху работата на комисията, нито да коментира нейните решения.

Няма да позволя енергетиката да стане поле на вътрешнопартийни и регионални противоречия, подчерта Румен Овчаров във връзка с протести на членове на БСП, породени от смяната на ръководството на Мини „Бобов дол“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *