Ръководството на БНБ е получило 1 млн.лв. заплати и бонуси през 2014 г.

Българската народна банка (БНБ) са получили заплати и бонуси в размер на близо 1 млн.лева.

По-конкретно получената сума възлиза на 997 000 лв. Това става ясно от отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация, направено от OFFNews. Отговорът е от името на новия управител на централната банка Димитър Радев.

Тези възнаграждения са получени по времето, когато управител на БНБ беше Иван Искров, а УС беше в състав: Иван Искров – управител; Калин Христов – подуправител, управление „Емисионно“; Димитър Костов – подуправител, управления „Банково“ и „Фискални услуги“; Цветан Гунев – подуправител, управление „Банков надзор“; Стати Статев; Боряна Пенчева; Лена Русенова (от 13 юни 2014 г.) и Пенка Кратунова (до 12 юни 2014 г.).

Тогава методиката за определяне на възнагражденията на членовете на УС на БНБ е включвала: възнаграждение по договор за управление (за управителя и подуправителите); възнаграждение за участие в УС на БНБ (за всички членове на УС) и допълнително материално стимулиране (за всички членове на УС), когато такова решение е вземано за останалите служители на банката.

В запитването си медията е включила и въпроси за индивидуалните брутни и нетни възнаграждения на всеки от членовете на УС на БНБ, включително на управителя, през 2014 г. и през годините на техния мандат.

Димитър Радев отказва тази информация със следния аргумент:

„По своята същност поисканата информация относно размера на възнаграждението на всеки от членовете на УС на БНБ засяга конкретни физически лица (управителя, подуправителите и другите членове на УС на БНБ) и съдържа лични данни…. Предоставянето й би довело до индивидуализиране на съответните лица по признак „икономическа идентичност“, поради което и на основание чл. 2, ал. 4 от ЗДОИ, достъп до нея не би могло да Ви бъде предоставен по реда на този закон“.

Припомняме, че след встъпването на Радев в длъжност, бяха променени методиките за определяне на възнагражденията. Бе решено, че управителят на БНБ ще получава 15 368 лв. заплата, подуправителите – по 13 173 лв., а останалите членове на ръководството – по 4 391 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *