Ръстове на европейските борси

Европейските акции затвориха с повишения, след като силни икономически данни от Китай и Европа подкрепиха надеждите на инвеститорите, че глобалната икономика се измъква от стагнацията, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 приключи на плюс 1,7% до 1216 пункта, като секторите на основните суровини и телекомите бяха сред най-печелившите с ръстове от съответно 3,1% и 2,6%.

Книжата наVodafoneповедоха печелившите, след като сделката за продажбата на дела й от Verizon Wireless на Verizon Communications изглежда напътда бъде приключена.

Телекомуникационният сектор бе подкрепен от повишената перспектива от страна на Goldman Sachs – от предпазлива на неутрална.Сделката за дела на Vodafoneпък предизвика слухове, че Telecom Italia може да е част от сделка по сливане, но без да се споменава купувач.

Британският FTSE 100 се покачи с 1,5% до 6506 пункта, германският DAX е нагоре с 1,7% до 8244 пункта, а френският САС 40 нарасна с 1,8% до 4006 пункта.

Официалният китайскиPMI индекс за август отчете 16-месечен пик, а производствената активност в еврозоната през месеца е нараснала с най-бързия си темп от май 2011 г., като британската активност е на 2,5-годишен връх.

Пазарните настроения бяха приповдигнати и ототлагането на евентуалния военен удар срещу Сирия, което през миналата седмица предизвика скок в цената на петрола и пренасочване към по-малко рисковите активи.

В Германияканцлерът Ангела Меркел не успя да постигне изразителна победасрещу основния си съперник в изборите Пеер Щайнбрюк по време на предизборен дебат, според зрителските проучвания, но остава фаворит за изборите на 22 септември.

Италия въведе данък върху високочестотната търговия(първият в света) и дериватите върху акции – втората фаза на процес, започнал по-рано тази година, който цели облагане на финансовите транзакции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *