Ръстът в промишленото производство е 4,5 на сто на месечна база

Ръстът в промишленото производство през декември 2006 г. на годишна база е 1,2 на сто, а на месечна – 4,5 на сто, показват окончателни данни на Националния статистически институт.

Добивната промишленост се понижава с 15 на сто на месечна база и с 20,7 на сто на годишна.

Ръст от 4,2 на сто през декември на годишна база има в преработващата промишленост, а спрямо предходния месец увеличението е 3,3 на сто.

Спад от 26% на годишна база се наблюдава в производството на тютюневи изделия, а на месечна е отчетено понижение от 4,8 на сто.

В производството и разпределението на електроенергия, газ и вода се отчита спад от 3,7 на сто на годишна база, на месечна то се е увеличило с 16,3 на сто.

Днес бяха оповестени и окончателните данни на НСИ за продажбите в промишлеността през декември, които са нараснали с 3,6 на сто спрямо ноември и с 6,4 на сто на годишна база.

На месечна база най-голям е ръстът в продажбите в производството на превозни средства, без автомобили – с 90,7 на сто (на годишна база е отчетен спад от 6,6 на сто).

Увеличение на месечна база отчитат и продажбите в производството на тютюневи изделия – 13,0%, при спад спрямо сравнимия месец на 2005 г. от 29,8 на сто.

Индексът на продажбите при производството и разпределението на електроенергия, газ и вода през декември 2006 г. отчита ръст от 20,4 на сто на месечна база и понижение от 4,8 на сто на годишна.

НСИ обяви и предварителните данни за промишленото производство за януари, които показват спад от 20,7 на сто на месечна и ръст от 1,3 на сто на годишна база.

Добивната промишленост се увеличава с 3,7 на сто през месеца спрямо декември и с 8,7 на годишна база.

Преработващата промишленост се понижава с 23,5 на сто на месечна база, на годишна отчита ръст от 9,3 на сто.

Производството и разпределението на електроенергия, газ и вода отчита спад от 15,7 на сто на месечна база и 21,7 на сто на годишна.

По предварителни данни продажбите в промишлеността през януари са намалели с 21,8 на месечна база, а на годишна са нараснали с 5,4 на сто.

Продажбите в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода са отчели спад от 19,3 на сто спрямо предходния месец и 26,7 на сто на годишна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *