Ръстът на германската индустрия се забави до 5-годишно дъно

Последните данни от Германия засилиха притесненията за икономическото представяне на страната, след като индустриалното производство се сви повече от очакваното през август.

Индустрията в най-голямата европейска икономика е отстъпила със сезонно изгладените 4 на сто през осмия месец на годината според последния доклад на Федералната статистическа служба (Destatis). Месец по-рано бе отчетен растеж от 1,6%. Анализаторите прогнозираха спад на месечна база от едва 1,5%.

Спадът в производствените данни през август се оказа най-резкият от януари 2009 г., когато Destatis отчете отстъпление от 6,9% на месечна база.

Измерено на годишна база, индустриалното производство се сви с 2,8% през август след ръста от 2,7% в предходния месец. Пазарът бе заложил на спад на 0,5%.

По-рано тази седмица индустриалните поръчки в Германия отстъпиха повече от очакваното през август, отчитайки спад от 5,7% – също най-лошият от 2009 г. насам. Анализаторите очакваха понижение от едва 2,5% след ревизирания стабилен ръст от 4,9 на сто през юли.

На годишна база измерителят спадна с 1,3% след ръста от 5,9 на сто през юли. Пазарните прогнози бяха за растеж от 2,6 на сто.

Инвеститорите наблюдават отблизо икономическите резултати в Германия на фона на признаците, че икономическият локомотив на еврозоната губи пара.

По-късно тази седмица Destatis ще оповести данните за търговския баланс, като анализаторите предвиждат спад на излишъка по текущата сметка за август. Прогнозите са за свиване на износа с 4% и ръст на вноса с 0,9%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *