Ръстът на еврозоната ще е около 1% през 2009-та според Юнкер

Икономическият растеж в еврозоната ще бъде по-слаб от очакваното през 2009 година и ще достигне около 1 процент, заяви пред радио Европа 1 президентът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес.

Юнкер, който е и министър на финансите на Люксембург, изтъкна, че най-вероятно прогнозата за растежа ще бъде преразгледана към понижение, пише БТА.

Макар световният икономически растеж да не е в застой, устремът му е намален, а растежът в големите страни от еврозоната, по-специално в Германия, Франция и Италия, чувствително се е забавил, добави президентът на Еврогрупата, обединяваща министрите на финансите от еврозоната.

Последните прогнози на Европейската комисия, публикувани през април, залагаха на 1,5 процента увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната.

Според Юнкер няма заплаха за европейската банкова система и европейците могат да имат доверие в нея. Той добави, че Европа не се нуждае от спасителен план по модела на плана Полсън в САЩ, тъй като положението на европейската банвкова система не е толкова трагично, както в Съединените щати.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *