Ръстът на заемите намаля

БНБ прие допълнителни мерки за стабилизиране на кредитната експанзия и за ограничаване на риска от влошаване на банковите портфейли. Тези мерки няма да повлияят съществено на търсенето, което се предопределя от силни структурни фактори като макроикономическата стабилност, нарастването на доходите и заетостта, очакванията за възходяща промяна в цените на недвижимите имоти и развитие на строителството.

Основният сегмент от кредитния пазар, към който са насочени новите мерки, е кредитирането на дребно.

Динамиката на кредита за частния сектор през последните две тримесечия показва, че е напълно възможно към края на годината експанзията да се забави до или малко над таргета от 30%. Към края на септември годишният ръст на кредита за частния нефинансов сектор е 37,5%.

Основният двигател на кредитния растеж са заемите за домакинствата. Към края на периода ръстът на корпоративните кредити се забавя до 25,4% на годишна база (при 42% ръст през същия период на миналата година). Наблюдава се тенденция и към постепенно намаляване на темповете, с които населението натрупва задлъжнялост към банките – до 63,5% годишно към края на септември. Тази тенденция до голяма степен се дължи на по-рязкото свиване на експанзията на потребителското кредитиране – до септември годишният ръст намалява до 41%. Забавя се и годишният ръст на ипотечните кредити, но той все още остава значителен -121,2% към края на септември.

Eкспанзията на ипотечните кредити се предопределя и от действието на фактори на предлагането: големия потенциал за експанзия на бизнеса в този сегмент, все още ниската степен на натрупване на проблемни кредити, разширяващите се възможности за секюритизация на вземанията по ипотечни кредити и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *